Adóváltozások 2017

  Hírek OVB-s Ügyfeleinknek/Adóváltozások 2017

ÁFA: 8 millióra nő az alanyi mentesség értékhatára

Általános forgalmi adóban a KATA választására jogosító bevételi értékhatár emelésére is tekintettel az alanyi adómentesség értékhatára 6 millió forintról 8 millió forintra emelkedik.

KATA bevételi határ 12 Millió forint

 

Szja: további kedvezmény első házasoknak

Az első házasoknak 24 hónapig - gyermekáldás esetén is - járna a havi 5 ezer forintos állami nászajándék. Az első házasoknak járó kedvezmény a családi kedvezménnyel együtt igénybe vehető már az adóelőlegből is.

 

Csökken az áfa, nő a családi kedvezmény

A baromfihús, a friss tej , a tojás áfakulcsa 2017-ben 5 százalékosra csökken az idei 27 százalékról. Az adócsökkentés rendre 19, 4,5, és 10,5 milliárd forint bevételkiesést jelent a költségvetésnek. Az éttermi szolgáltatások áfája (a helyben készített, nem alkoholos italok áfakulcsával együtt) és az internet-előfizetések áfakulcsa jövőre 18 százalékosra csökken; az éttermi szolgáltatások forgalmi adója 2018-ban tovább, 5 százalékosra mérséklődik. Mindez 19 milliárdos kiesést jelentenek a büdzsének, így az áfacsökkentéssel összesen 55 milliárd forint bevételről mond le a kormány.

A kétgyermekesek családi adókedvezménye 5 ezer forinttal, 15 ezer forintra nő 2017-ben.

 

Adócsalás: kiskapuk zárulnak

2017 január 1-jétől a belföldi adóalany részére kibocsátott számlán szerepeltetni kell a vevő adószámát, feltéve, hogy a számlában áthárított adó a 100 000 Ft-ot eléri vagy meghaladja. A hatályos szabályok értelmében ez az értékhatár 1 millió Ft. Az átmeneti rendelkezések szerint az a számla is teljesíti az adólevonási jog gyakorlására vonatkozó tárgyi feltételt, amelyet még 2016 évben bocsátottak ki, de abban 2017. évi teljesítési időpont szerepel, 1 millió Ft-ot el nem érő áthárított adót tartalmaz, de nem szerepel rajta a vevő adószáma.

A jövő évtől az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 7050-ről 7110 forintra emelkedik.

 

- vissza -